Carla Muters, Voorzitter bestuur NHG: Het verschil tussen mannen en vrouwen

Voorzitter bestuur NHG

Bij scheiding verliezen vrouwen eenvijfde van hun koopkracht, bij mannen blijft die gelijk?!

Wist je dat 44% van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk is van de partner of de overheid? In Nederland is er een loonkloof van 13%, omdat vrouwen minder vaak een leidinggevende functie bekleden dan mannen en vaker werken in sectoren die minder betalen zoals de zorg of de kinderopvang. Na het krijgen van kinderen gaan vrouwen er in de eerste vijf jaar 32% in salaris erop achteruit, het inkomen van mannen blijft nagenoeg hetzelfde.  

De onbetaalde zorgtaken (en niet alleen voor de kinderen, maar ook voor huishouden en mantelzorg) liggen immers meer bij vrouwen. Een verschil zie je ook terug in de pensioenen. Werkende vrouwen bouwen in Nederland 400 euro per maand minder aanvullend pensioen op dan mannen. Dat is de grootste pensioenkloof van Europa. 

Afgelopen voorjaar kwam NHG in contact met WOMEN Inc, een organisatie die streeft naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht sekse of gender. Zij hadden samen met De Scheidingsdeskundige een bijeenkomst opgezet waar wij ook waren uitgenodigd. Die ging over de kwetsbare positie van vrouwen na een scheiding. Vrouwen krijgen te maken met een koopkrachtdaling van gemiddeld 21% terwijl mannen er nauwelijks in koopkracht op achteruit gaan. En wist je dat 50% van de samenwonenden hun financiële afspraken niet vastleggen? Ook is vaak een standaard samenlevingscontract niet toereikend om alles eerlijk te verdelen, denk aan afspraken rond pensioenverevening of partneralimentatie. Al deze cijfers zijn te vinden in de Emancipatiemonitor van het CBS. 

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
Triodos Bank
Marktconform
Junior
Driebergen-Rijsenburg
Obvion
3.179 - 4.540
Junior
Heerlen