“Verduurzaming via hypotheken gaat verder dan het energielabel”
Investeerders in hypotheken stellen steeds vaker eisen aan de duurzaamheid van de onderliggende woningen. Het bekende energielabel is daarbij een veelgebruikte graadmeter. Ook andere criteria zoals CO2-uitstoot, energieverbruik, de financiële gezondheid van de huizenbezitter en klimaatrisico’s spelen echter een rol. “Staar je niet blind op het energielabel van een woning alleen, duurzaamheid is veel breder”, stellen hypotheekfondsmanager Egbert Buitink en ESG-officer Patricia Alblas van Achmea Mortgages.
De verduurzaming van woningen speelt een belangrijke rol in de energietransitie die nodig is om de opwarming van onze aarde tegen te gaan. Het energielabel geeft de energiezuinigheid van een woning aan en is daarmee een belangrijk instrument om de duurzaamheid van een woning en daarmee de hypotheek te bepalen. Veel institutionele beleggers hechten waarde aan een hypothekenportefeuille met een hoog percentage aan A- of B-labels, om invulling aan hun duurzaamheidsbeleid te geven.
De hypotheekportefeuilles van Achmea bestaan voor tussen de 19 en 24% uit label A; de hoogste klasse. Label B zit tussen de 13 en 18%. Label C is % de grootste categorie met tussen 27-33%.
Hypotheekfondsmanager Buitink: “Natuurlijk zien we graag dat het percentage A en B groeit, maar we mikken niet op portefeuilles met alleen de hoogste labels. We willen zo dicht mogelijk bij een dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkt blijven. Je wilt immers ook huizenbezitters met een laag energielabel kunnen financieren en helpen verduurzamen. Je bereikt op die manier tastbare impact. Die insteek valt ook bij onze investeerders in goede aarde.”
[....]